Author: MSc. Jasna Frljak, nutritionist
#vegan
Sastojci:
Crvena leća BIOfan Sitni bulgur BIOfan Glavica luka Koncentrat Paradajz pire la Bio Idea Pire od crvene paprike, ja sam imala pire od ljute i slatke paprike Zacini (sol, biber, kumin) – ja koristim Sonnentor Mladi luk Peršun Postupak:
Mjera čaša – ja sam imala mjernu čašu od 250 ml
Punu čašu crvene leće, oprati i staviti u ključalu vodu, da bude 1 prst vode iznad leće ( 4 – 5 čaše vode) Kada se leća skroz raskuha dodati 1 i 1/4 punu čašu sitnog bulgura, promiješati, poklopiti, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohadi. Veću glavicu luka sitno isjeckati i staviti da se dinsta u ulju. Ja sam izrendala jer ne volim dinstani luk. Kada omekša dodati 1 supenu kašiku paradajz pirea i 1/2 kašike pirea od crvene paprike. Sol, biber, tucana paprika i pola čajne kašičice (ona najmanja) mljevenog kumina. Sve sjediniti, dinstati 1-2 minute i dodati u smjesu leće i bulgura. Rukom dobro izmiješati. Treba miješati sigurno 5-10 minuta da se sve sjedini i da nema grudvica. Isjeckati i dodati mladi luk – samo pera (zeleni dio). Po želji dodati list peršuna. Oblikovati stiskom šake, da ostane trag prstiju. Ako nema mladog luka onda može sitno sjeckani svježi peršun , ja sam na ovu smjesu dodala dvije pune šake. Dobro, dobro sam ga iscjekala. I ovo je meni puno bolja opcija od mladog luka jer se može ponijeti i na posao, a da ne smeta miris od mladog luka 🙂
Ako nemate pire od crvene paprike onda bi se mogla sitno isjeckati svježa crvena paprika, isto dobro sitno, što sitnije to bolje.
Servirati sa : ostatkom mladog luka, rotkvicama, rukolom ili nekim drugim omiljenim povrćem.
Savjet: Osobama koje izbjegavaju gluten savjetujem da jelo isprobaju napraviti sa kus-kusom od kukuruza ili nekom drugom bezglutenskom žitaricom, kvinojom npr.
Sve sastojke možete pronaći na web shopu klikom na link https://.biofan.ba/ ili u prodavnici BIOfan koja se nalazi u SCCu na -1
Prijatno 🙂